Een doula is een geboortecoach speciaal voor jou. Al tijdens de zwangerschap biedt ze support op zowel emotioneel als mentaal niveau. Ze helpt je voorbereiden en toe te werken naar een bevalling waar je vol vertrouwen in kan gaan, samen. Tijdens de bevalling zal ze aanwezig zijn, en in tegenstelling tot een verloskundige, niet meer weggaan totdat de baby geboren is. Er is dus altijd een vertrouwd gezicht. Ook tijdens de bevalling zal de doula je emotioneel, mentaal en fysiek ondersteunen. Na de geboorte komt de doula ook nog een paar keer langs bij je.

Ik wil ervoor zorgen dat jij het gevoel behoudt dat je de regie hebt. En ik zal je helpen je grenzen en wensen te bewaken en zal proberen een zo optimaal mogelijke uitgangssituatie voor jouw geboorteplan te creëen. Ik ben geen vervanging voor jouw (beval)partner, en ook niet voor een verloskundige of gynaecoloog. Ik ben immers niet medisch opgeleid, en jouw (beval)partner kent jou het allerbeste. Wel ben ik een waardevolle aanvulling op dit team!

Een doula heeft veel voordelen

In Amerika is een doula al langere tijd populair. Amerikaans onderzoek toont aan dat er veel voordelen zitten aan het hebben van een doula bij de bevalling. Zo zijn er deze cijfers over het verloop van de bevalling als er een doula aanwezig is.

❥ 50% minder keizersneden.
❥ 25% kortere duur van de bevalling.
❥ 60% minder verzoeken om een ruggenprik.
❥ 30% minder verzoeken om pijnbestrijding.
❥ 40% minder gebruik van pitocin/oxitocine (inleiden van de bevalling).
❥ 40% minder tangverlossingen.

Maar misschien nog belangrijker dan de cijfers is dat de ouders met een positieve blik terugkijken op de bevalling en geboorte. Wil je nou meer lezen over dit ‘Doula-effect’ of bovenstaand onderzoek, dan kan je dit vinden in het boek: ‘The doula book: how a trained labor companion can help you have a shorter, easier, and healthier birth’ van Marshall H. Klaus en John Kennell.

Wil je weten wat een doulabegeleiding van mij inhoudt en kost? Kijk dan hier.