Een doula

Een doula is een geboortecoach speciaal voor jou. Al tijdens de zwangerschap biedt ze support op zowel emotioneel als mentaal niveau. Ze helpt je voorbereiden en toe te werken naar een bevalling waar je vol vertrouwen in kan gaan, samen. Tijdens de bevalling zal ze aanwezig zijn, en in tegenstelling tot een verloskundige, niet meer weggaan totdat de baby geboren is. Er is dus altijd een vertrouwd gezicht. Ook tijdens de bevalling zal de doula je emotioneel, mentaal en fysiek ondersteunen. Na de geboorte komt de doula ook nog een paar keer langs bij je.

Ik wil ervoor zorgen dat jij het gevoel behoudt dat je de regie hebt. En ik zal je helpen je grenzen en wensen te bewaken en zal proberen een zo optimaal mogelijke uitgangssituatie voor jouw geboorteplan te creëen. Ik ben geen vervanging voor jouw (beval)partner, en ook niet voor een verloskundige of gynaecoloog. Ik ben immers niet medisch opgeleid, en jouw (beval)partner kent jou het allerbeste. Wel ben ik een waardevolle aanvulling op dit team!

Een doula heeft veel voordelen

In Amerika is een doula al langere tijd populair. Amerikaans onderzoek toont aan dat er veel voordelen zitten aan het hebben van een doula bij de bevalling. Zo zijn er deze cijfers over het verloop van de bevalling als er een doula aanwezig is.

❥ 50% minder keizersneden.
❥ 25% kortere duur van de bevalling.
❥ 60% minder verzoeken om een ruggenprik.
❥ 30% minder verzoeken om pijnbestrijding.
❥ 40% minder gebruik van pitocin/oxitocine (inleiden van de bevalling).
❥ 40% minder tangverlossingen.

Maar misschien nog belangrijker dan de cijfers is dat de ouders met een positieve blik terugkijken op de bevalling en geboorte.

Wat houd mijn pakket in?

❥Een kennismakingsgesprek waarin we elkaar kunnen leren kennen en waarin jullie alle vragen mogen stellen die je wilt. Het is hierin belangrijk om te kijken of ik bij jullie pas en of ik kan voldoen aan jullie wensen. In dit gesprek zal ik ook uitleggen wat ik doe en hoe het verloop van mijn begeleiding gaat zijn. Na de kennismaking hebben jullie de tijd te beslissen of jullie met me verder willen of niet, en dat is allebei prima. Als jullie besluiten niet met mij door te willen gaan worden er geen kosten in rekening gebracht.
❥ Een tweede gesprek waarin we wat dieper ingaan op het proces van de bevalling en waar we een aantal dingen doorspreken. Hierna kan ik, als die wens er is, voor jullie of met jullie samen, een geboorteplan maken.
❥ Een derde en laatste gesprek waar we het geboorteplan nog eens doornemen en kijken of er veranderingen doorgevoerd moeten worden. We doen wat oefeningen om te ontspannen en kunnen vast wat oefeningen doornemen voor tijdens de bevalling. Ook bespreken we de kraamtijd.
❥ Als de uitgerekende datum voorbij is en het duurt te lang voor we elkaar zien, kom ik nog een keertje extra langs.
❥ In de 3 weken voor en 2 weken na je uitgerekende datum (week 37 t/m 42, of anders in overleg bij bijvoorbeeld meerling) ben ik beschikbaar voor jullie bevalling. Zodra ik er ben ga ik niet meer weg en blijf bij jullie tot zeker 2 uur na de bevalling. Mocht de bevalling plaatsvinden buiten deze tijd dan probeer ik er uiteraard ook bij te zijn!
❥ Ik kom na een paar dagen op kraamvisite zodat we samen kunnen terugkijken op de bevalling en ik voor jullie dingen kan verhelderen.
❥ Ik schrijf een persoonlijk geboorteverhaal voor jullie. Dit kom ik een aantal weken na de geboorte brengen tijdens een afsluitend bezoek.
❥ Ik maak foto’s tijdens de bevalling. Dit is na overleg met jullie. Jullie besluiten natuurlijk of er foto’s gemaakt mogen worden en wat er op de foto mag. Dit zijn geen professionele foto’s, maar gemaakt met een iPhone.
❥ Uiteraard ben ik de hele tijd van de begeleiding beschikbaar voor jullie vragen.